Slapend slank worden

Slapend slank worden!

Slapend afvallen, wie wil dat nou niet? Het klinkt te mooi om waar te zijn maar er het klopt voor een deel wel!

Het is een feit dat de meeste mensen zich beter en fitter voelen na een lange nacht slapen. Een goede nacht slaap zorgt er voor dat je de volgende dag vol energie zit en alerter bent. En inmiddels is uit diverse onderzoeken gebleken dat de kwaliteit van je slaap en ons gewicht in relatie staan tot elkaar.

HOE DAN?

Als je weinig slaapt heb je minder leptine in je bloed. Leptine is het hormoon dat er voor zorgt dat je een vol gevoel hebt na het eten, ook wel het verzadigingshormoon. Als je te weinig hebt geslapen heb je juist meer ghreline, in je bloed, het zorgt juist voor meer eetlust. In een korte nacht kunnen je hormonen niet voldoende herstellen en in balans komen.

Daarom heb je na een (te) korte nacht juist meer trekt en duurt het langer voordat je lichaam aangeeft dat je genoeg hebt gehad. Uit onderzoek ik gebleken dat mensen die korter slapen, vijf à zes uur per nacht, later op de avond en gedurende de dag meer de behoefte hebben aan koolhydraten, suikers en/of vet.

Na een korte of gebroken nacht zul je de volgende dag niet heel fit zijn waardoor je ook minder energie en zin hebt om te gaan bewegen of sporten.

Slaaphormoon

Ons slaaphormoon, melatonine, wordt niet voldoende en op tijd aangemaakt door invloed van stress en kunstlicht zoals die van je telefoon, iPad, laptop of van de televisie.

Ga op tijd slapen en doe je ipad, laptop, iphone, tv etc minimaal een uur voordat je gaat slapen uit! Laat het om nog even een blik op je telefoon te werpen, het laatste woordje te leggen bij Wordfeud of nog even op Facebook te spieken. Melatonine kun je aanvullen door het drinken van een beker warme melk voor het slapen gaan.

Wil je afvallen, let dan op wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt maar denk ook een goede nachtrust!