LIJNZAAD: SUPER FOOD

Lijnzaad een superfood voor vrouwen in de overgang!

Lijnzaad; zó gezond! 

Lijnzaad zijn kleine bruine of gele zaadjes. Ze zijn verkrijgbaar in hele of gemalen vorm. Ook zijn ze er in de vorm van lijnzaadolie.

Het is het beste om hele lijnzaad te kopen, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert en binnen enkele dagen al is bedorven. Het nadeel van heel lijnzaad is echter dat ze vaak niet goed worden verteerd en je ze ongebruikt weer uitpoept.

Koop daarom hele lijnzaad ga het zelf malen in een blender of koffiemolentje. Maal de hoeveelheid van een klein kopje en bewaar dit afgesloten in een potje in de koelkast.

De voordelen van lijnzaad?

Een belangrijke eigenschap van lijnzaad is dat het rijk is aan stoffen die werken als ontstekingsremmers, waarmee je hart-en bloedvaten en gewrichten kunt beschermen. Ook hebben ze een positief effect op je immuunsysteem. Lijnzaad kan je slechte cholesterol en je bloeddruk verlagen.

Lijnzaad voor een goede stoelgang

Lijnzaad bevat veel vezels die je darmfunctie verbeteren. Heb je last van obstipatie, schep dan ’s avonds een theelepel vers gemalen lijnzaad in een kopje water. Laat het een nachtje in de koelkast staan en drink de gelei-achtige samenstelling de volgende dag op. Drink meer water dan gebruikelijk want de vezels in je darmen hebben veel vocht nodig.

Nóg een belangrijke reden om meer lijnzaad te eten is omdat het lignanen bevat, die je helpen bij het in balans houden van je vrouwelijke hormonen de oestrogeen en progestoron. Als deze twee uit balans zijn kunnen er klachten ontstaan.

Ook goed tegen rimpels en andere signalen van ouder worden

Oestrogenen zijn betrokken bij onder andere het soepel houden van je huid, haren, nagels en gewrichten. Voed ze dus niet alleen vanuit de buitenkant maar ook van binnen. Oestrogenen beschermen je ook tegen teveel rimpels en houden je slijmvliezen en ogen vochtig.

Hoe eet ik lijnzaad?

Je kunt versgemalen lijnzaad heel makkelijk toevoegen aan smoothies, soepen, sappen en salades. Ook kun je lijnzaadcrackers kopen of zelf maken. Voeg regelmatig een lepel lijnzaad toe aan je menu

You may also like
overgangsklachten verminderen door de juiste voeding
HOE ZIT HET MET JOUW GOEDE VOORNEMENS?
Spaanse Sperziebonen